Apricia Diamonds, écht vakmanschap sinds 1991.

Gratis & verzekerd verstuurd! | Beoordeeld met een 8.5!

Educatie

Home / Educatie

Navigeer naar:

    1. Hoe meet ik mijn ring maat?
    2. Hoe meet ik mijn armband maat?
    3. De 4C’s voor diamanten
    4. Goud, wat is het?

1 - Hoe meet ik mijn ring maat?

Uw ringmaat is bij het bestellen van een ring van essentieel belang. Wanneer u de juiste maat aan ons doorgeeft voorkomen we dat u een verkeerde maat ontvangt of dat het productie proces langer dan gepland zal zijn. Alleen met de juiste maat bent u er zeker van dat de ring bij ontvangst perfect zit. Er zijn verschillende manieren om uw ringmaat op een correcte manier te meten. De beste manieren zijn:

- Optie 1 - Van een huidige ring, die goed zit kunt u de diameter opmeten. De diameter dient opgemeten te worden aan de binnenkant van de ring, door de hartlijn. Dit houdt in: de afstand van links naar rechts in het midden van de ring, wanneer u deze plat voor u neerlegt (zoals foto 1. hier beneden weergeeft). Het opmeten van de diameter kunt u doen met een meetlint/liniaal of een schuifmaat, een voorbeeld hiervan kunt u zien op de foto's 2. en 3. hier beneden.

Heeft uw ring bijvoorbeeld een diameter van ongeveer 16,8 mm, en twijfelt u welke maat u dient te bestellen? Neem dan altijd de grotere maat, in dit geval dus 17 mm.  Met de diameter die u heeft opgemeten kun u uw ringmaat bepalen in onze maattabel hier beneden.

Ringmaat opmeten - Apricia Diamonds

Hier vindt u onze maattabel:

Maattabel - Apricia Diamonds

- Optie 2 - U kunt bij ons, gratis, onze Size Definer bestellen. De Size Definer lijkt op een meetlint die om uw vinger past en werkt als een riem. Deze sturen wij gratis naar u op zodat u uw ringmaat thuis, zorgeloos, kunt opmeten. De Size Definer kunt u bestellen op deze pagina.

Het gebruik van de Size Definer is eenvoudig en werkt als volgt:

  • Voer voor de bepaling van uw ringmaat het einde van de Size Definer door de spleet aan het andere einde om een cirkel te vormen.
  • Doe vervolgens uw vinger door de ‘ring’/cirkel en trek de Size Definer aan tot deze comfortabel om uw vinger zit.
  • Trek de Size Definer aan om uw vinger, maar let alstublieft goed op dat deze nog soepel over het vingergewricht kan glijden.
  • Heeft u de optimale pasvorm gevonden? Lees dan de ringmaat van de Size Definer af.

Hier vindt u foto’s en een filmpje met instructies over het gebruik van onze Size Definer.

Ringmaat opmeten - Apricia Diamonds

 

 

2 - Hoe meet ik mijn armband maat?

 

Uw armband maat bepalen kunt u op twee manieren doen:

1. De eerste manier is door een bestaande armband te gebruiken die u fijn vindt zitten of die u vaak draagt. U kunt de omtrek van deze armband opmeten en deze selecteren wanneer u uw bestelling bij ons plaatst.

2. De tweede manier is door uw polsomtrek op te meten. Dit kunt u het beste doen met een meetlint, meet hiermee uw polsomtrek net na de knobbel bij uw pols. Wat u hier afleest is de polsomtrek, dit is nog niet de armbandmaat! Wanneer u de polsomtrek heeft kunt u uw armbandmaat bepalen. Dit doet u door het gebruik van de onderstaande tabel. U bepaalt of u uw armband strak, normaal of los om uw pols wenst.

Stel dat u een polsomtrek van 14cm heeft en u wenst een strakke armband, dan berekent u uw armbandmaat als volgt: 14cm (polsomtrek) + 1,5cm = 15,5cm. De armbandmaat die u doorgeeft in uw bestelling is 15,5 cm.

Mocht u geen meetlint hebben om uw polsomtrek te meten kunt u ook gebruik maken van een touwtje. Doe een touwtje om uw pols, na de knobbel, en neem vervolgens de maat van uw pols. Leg vervolgens het touwtje langs een liniaal, daar leest u uw polsomtrek af. Hierna dient u uw armbandmaat nog uit te rekenen met de bovenstaande tabel.

Polsomtrek opmeten met een meetlint. De polsomtrek op de foto is 15,5 cm.

3 - De 4C’s voor diamanten

Het woord ‘Diamant’ stamt oorspronkelijk af van het Latijnse woord 'Adamant'; ondoordringbare hardheid, onoverwinnelijk & onverzettelijk. Diamant fascineert, spreekt tot verbeelding en is onberispelijk. Om deze redenen staat de diamant symbool voor schoonheid en liefde.

De Gemological Institute of America (GIA) heeft een model met 4 schalen ontworpen om de kwaliteit van diamanten te beoordelen. Dit model heet de “4C’s of Diamond Quality” en deze 4C’s staan voor:

  • Color grade (de kleur)
  • Clarity grade (de zuiverheid)
  • Cut grade (de slijpvorm)
  • Carat weight (het karaatgewicht)

Nadere toelichting op de 4C’s:

- Color grade (de kleur)

Diamanten zijn in vele kleuren beschikbaar, maar de mooiste kleur in de witte schaal is de blauw-witte kleur, ookwel kleurloos genoemd. Een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking en laat licht vlekkeloos door. De GIA beoordeelt de kleur van een diamant op een schaal van D (kleurloos) tot Z (licht geel).

- Clarity grade (de zuiverheid)

De zuiverheid van een diamant wordt vastgesteld door het aantal imperfecties en waar deze zich bevinden in de steen, een diamant is een natuurproduct wat imperfecties kan bevatten. Een diamant die geen enkele imperfectie heeft is vlekkeloos en is zeldzaam en daardoor ook waardevoller. De GIA beoordeelt diamanten op een schaal van Flawless (vlekkeloos) tot Included 3 (dit is de laagste schaal waarbij er veel imperfecties in de diamant aanwezig zijn).

- Cut grade (de slijpvorm)

Diamanten kunnen verschillende slijpvormen hebben, de meest bekende is de briljant. Andere voorbeelden van slijpvormen zijn: princess, triljant, baguette & achtkant. Naast de slijpvorm is tevens het slijpsel van belang. Zo heeft een briljant geslepen diamant 57 facetten, die met de juist proporties het meest schittert.

- Carat weight (het karaatgewicht)

Het gewicht van de diamant wordt aangeduid in karaat (1 karaat is 0,2 gram). 1 karaat bestaat uit “100 puntjes”, dit betekent dat een diamant met “64 puntjes” dus 0.64 karaat is. Sommige diamanten kunnen het zelfde karaatgewicht hebben, maar kunnen aanzienlijk in prijs verschillen door de andere 3 C’s (Color, Cut, Clarity). Om te verduidelijken hoe groot een diamant daadwerkelijk is treft u hieronder een foto met 5 solitairs welke bezet zijn met 5 verschillende diamanten. De grootte van de diamanten loopt van klein naar groot: 0.04 crt./0.25 crt/0.50 crt./0.75 crt./1.00 crt..

 

De grootte van de diamanten loopt van klein naar groot: 0.04 crt./0.25 crt/0.50 crt./0.75 crt./1.00 crt..

 

Dit is een tabel van de GIA, dit overzicht verduidelijkt de 4C's.

4 - Goud, wat is het?

Goud is een edelmetaal, in Latijn beter bekend als "Aurum". Edelmetalen zijn niet onderhevig aan oxidatie of zuur, waardoor het kan niet verkleuren of roesten. Het kookpunt van goud is 2855,88 graden celsius en het smelpunt ligt bij 1063,85 graden celsius.

Goud heeft verschillende soorten zuiverheden, deze worden aangegeven in karaat en in duizendste delen. Fijngoud is 24 karaat of 999,999. Wanneer goud geen fijngoud meer is wordt het gemixt met andere metaalsoorten, zo bestaat er bijvoorbeeld 18 karaat goud. Dit houdt in dat 18 van de 24 delen fijngoud is, dus 75%, ookwel 0,750 in duizendste. De resterende 25% of 0,250 kan bestaan uit verschillende metalen, afhankelijk van de gewenste kleur. Goud als 24 karaat is van zichzelf een zacht edelmetaal. Wanneer er andere metalen aan goud worden toegevoegd wordt goud harder. 14 karaat heeft meer toegevoegde metalen dan 18 karaat, om deze reden is 14 karaat harder dan 18 karaat.

Wij bieden u onze producten in twee goud zuiverheden, namelijk: 14 karaat (58,5% is fijngoud) en 18 karaat (75% is fijngoud). Dit doen wij in 3 kleuren: Geelgoud, Witgoud & Roségoud. De meeste van onze sieraden zijn in 14 karaat, hier kiezen wij voor omdat 14 karaat sterker is dan 18 karaat, hierdoor beschadigt 14 karaat dus ook minder snel.

Goud smelten bij Apricia.

 

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan of uw vraag wellicht beantwoord wordt tussen onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.